niedziela, 19 października 2014

Olej rzepakowy

Źródło: kobieta.onet.pl
Olej rzepakowy jeden z najzdrowszych i najbardziej niedocenianych olejów dostępnych na półkach sklepowych.
Kwiaty rzepaku są żółte, ale nasiona czarne i to z nich tłoczony jest najzdrowszy olej, czyli olej rzepakowy. Aby wyprodukować litr oleju potrzebne jest aż 3 kg czarnych nasionek rzepaku. Niestety u nas w Polsce nie jest on doceniany z powodów historycznych. Dawno temu rzepak uprawiany był z szkodliwym dla zdrowia kwasem erukowym. Już od bardzo wielu lat jest on uprawiany bezerukowo, a najlepsze odmiany nie są modyfikowane genetycznie.
Źródło: harmonypartner.pl
Tłuszcz pochodzenia roślinnego jest bardzo potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak omega-6 czy omega-3, które są potrzebne do prawidłowej pracy serca, nerek, odpowiadają za dobrą kondycje skóry i prace układu krwionośnego.
Olej rzepakowy posiada kwas oleinowy (63%), zabija on zły cholesterol. Niestety posiada on, tak jak każdy olej tłuszcze nasycone, jednak ma ich tylko 7% (dla porównania oliwa ma 14%). Znajdują się w nim także rozpuszczalne w tłuszczach witaminy E, K i prowitamina A. 
Cena oleju rzepakowego to między 5-10 zł za litr.
_______________________________________________________
Większość z Was pewnie widziała już oleje "smakowe". Zobaczymy na półkach w sklepach czosnkowe, bazyliowe i wiele wiele innych. Nie orientowałam się cenowo, ale pamiętajcie, że możecie sobie zrobić samemu taki olej! Jeżeli masz ochotę na olej o smaku czosnku wystarczy kupić najzwyklejszy olej rzepakowy i główkę czosnku. Przelej do słoiczka trochę oleju i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Dosyp trochę bazylii do smaku i odstaw na jakiś czas aż olej złapie smak czosnku.
Będzie on bardzo dobry do marynat do mięs czy do sałatek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz